In huis

Alles wat door het toilet of gootsteen gaat, komt in het riool terecht. Sommige producten verstoppen of vervuilen het riool. Daarom mag u niet zo maar alles door de wc of gootsteen spoelen.

 

Lees meer

Toilet
Toiletpapier mag u natuurlijk in het toilet gooien. Vochtig toiletpapier is niet altijd of veel moeilijker afbreekbaar en zorgt daardoor voor verstoppingen. Het is beter om vochtig toiletpapier niet door te spoelen. Ook andere doekjes zoals babydoekjes en make-up reinigingsdoekjes zijn niet afbreekbaar. Die doet u in de afvalbak.

 

Gootsteen
Vloeibaar eten en water met reinigingsmiddelen mag u doorspoelen. Dikke zuivelresten zoals yoghurt en vla kunnen met verpakking in de vuilnisbak. Net zoals vaste etensresten, medicijnen, olie en frituurvet.

Lees minder

Wel of niet in het riool?

Bij twijfel kunt u in de Afvalscheidingswijzer opzoeken welk afval u wel of niet door de gootsteen of de wc mag spoelen. Of klik hier wat wel en niet in het riool mag.

Rondom het huis

We laten schoon regenwater het liefst daar waar het valt. Dit kan niet als uw tuin veel bestrating heeft. U helpt als er ook onverhard groen rondom uw huis ligt. Groen op uw dak helpt ook met het vasthouden van water.

Lees meer

Waar u ook woont, planten en bomen kunnen het regenwater dat in uw tuin valt goed gebruiken. En dakwater meestal ook. U hoeft ze dan zelf minder vaak water te geven en ze groeien beter. In uw tuin kunt fraaie waterelementen aanbrengen.

Ook voor het riool is het goed als regenwater in uw tuin blijft. Hierdoor kan de riolering de toename van hevige buien beter aan. En voorkomt u onnodige zuivering van schoon regenwater.

Lees minder